ДОБРА ЛОКАЛНА УПРАВА, ПЛАНИРАЊЕ И ПРУЖАЊЕ УСЛУГА
07.12.2010

У оквиру Компоненте пројекта Општинско планирање, а на основу претходно расписаног Отвореног позива општинама, који је завршен 4.октобра, објављен је коначан избор општина. За подршку развоја секторских плановаодабрано је 15 локалних самоуправа а за подршку развоја акционих планова 12 локалних самоуправа.Општи циљ ове Компоненте, по речима проф.др Николаса Милеса, координатора за општинско планиранје (ГТЗ), који је у разговору са проф.др Игором Новаковићем, председником Градске општине Палилула истакао приликом обиласка општине, јесте фокусирање на помоћ општинама око спровођења Локалних стратегија одрживог развоја (SLOR).

Кроз компоненту Општинско планирање Пројекат намерава да оснажи и подржи спровођење поменутих стратегија. Ова активност, у пројектном циклусу од девет до дванест месеци, подразумева конкретан договор и анализу потреба средине о томе шта ће се радити. Затим, се конципира Акциони план и десет пројеката који ће бити основ за даље разговоре са потенцијалнин донаторима. По речима професора Милеса, наш задатак је да у сарадњи са представницима општина дефинишемо приоритете и добијемо пројекте који се могу понудити за финансирање.

На основу усвојених Стратегија локалног одрживог развоја одабрано је 12 општина. Градска општина Палилула у Нишу је међу 12 општина у Србији које су одабране за техничку подршку процесу израде Акционог плана у оквиру компоненте Општинско планирање Пројекта МСП ИПА 2007. Подршка развоју концепта пројекта, осим нишке општине Палилула оствариваће се и у општинама: Кањижа, Кула, Коцељева, Уб, Топола, Параћин, Трстеник, Рашка, Бојник, Власотинце, Трговиште и градовима Ужице и Нови Пазар.

За подршку изради секторских планова одабрано је 15 градова-општина, међу којима је и Град Ниш. Област подршке Пројекта МСП ИПА 2007 за израду локалних општинских/градских планова обухвата следеће активности: За Град Ниш, подршку изради регионалног плана руралног развоја за Нишавски округ; за Град Ваљево, подршку изради локалних енергетских планова; за Град Крагујевац, подршку изради плана за развој саобраћаја; за Град Ужице, подршку изради плана становања; за Град Пожаревац, подршку изради локаних планова за управљање животном средином. Општина Ивањица имаће подршку за израду локалних планова за управљање животном средином; Општина Ражањ подршку за израду локалних планова за управљање животном средином; Општина Димитровград, подршку изради локалног плана у области руралног развоја; Општина Сокобања, подршку изради локалних енергетских планова; Општина Барајево и Општина Нова Варош, подршку изради локалног плана за управљање отпадом; Општина Пријепоље, подршку изради регионалног плана за управљање отпадом у сарадњи са општинама Прибој и Нова Варош; Општина Стара Пазова и  Општина Оџаци, подршку изради локалног плана за сектор малих и средњих предузећа;Општина Житиште, подршу изради локалног плана у области руралног развоја.

Пројекат подршке општинама МСП ИПА 2007 финансира Европска унија, а спроводи конзорцијум који предводи немачко Друштво за техничку сарадњу (ГТЗ). МСП ИПА 2007 пружа подршку општинама кроз четири компоненте пројекта од којих су прве две компоненте усредсређене на општинско планариње и управљање финансијама. Пројекат блиско сарађује са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), Министарством за државну управу и локалну самоуправу и локалним самоуправама у Србији. Реализација пројекта је започела у јануару 2010 и завршиће се у јануару 2013. Пројекат представља део дугогодишње техничке помоћи и подршке фонда бесповратне помоћи за развој општина у Србији.